Malleus Incus

Screen Shot 2018-01-31 at 13.32.11

Den prisbelönta slagverksduon MalleusIncus består av Johan Bridger och Patrick Raab och har sedan 1996 gjort hundratals konserter runt om i Europa, USA och Japan. Duon har med åren utvecklat ett högst personligt sound och deras samspel beskrivs som närmast telepatiskt. MalleusIncus har rötter i den traditionella slagverksrepertoaren men under senare år har deras tolkning av J S Bachs Goldbergvariationer fått särskild uppmärksamhet. Duon har sedan 2016 även gjort ett dussintal bejublade framträdanden av Tobias Broströms dubbelkonsert ”Theatron” både i Sverige och utomlands. MalleusIncus har bland annat framträtt tillsammans med Dresdner Philharmonie, Sveriges Radios Symfoniorkester, Oulo Sinfonia, NorrlandsOperan, Symfoniorkestrarna i Helsingborg och Gävle, samt med Östgöta Blåsarsymfoniker. Alondra della Parra, Michael Sanderling, Jamie Martin, Stefan Solyom, Erkki Lasonpalo, Johannes Gustavsson och Christoffer Nobin är några av de dirigenter som duon samarbetat med.

MalleusIncus transkriberar förutom Bach, gärna musik av Liszt, Piazzolla, Shostakovitj och Stravinsky. Duon framför regelbundet ny musik och beställer kontinuerligt nya verk av nutida tonsättare såsom Tobias Broström, Alejandro Vinao, Staffan Storm, Anna-Lena Laurin, Wayne Siegel, Søren Monrad. Även om duons fokus har legat på att utveckla och förfina samspel och klang i de tonala instrumenten, Marimba och Vibrafon så är det inte sällan duon fyller scenen med närmare 100 slagverksinstrument.

År 2004 vann MalleusIncus första pris i International Marimba Duo Competition i Belgien och senare samma år uppträdde de på Percussive Arts Society of International Convention i Nashville, USA.

Johan Bridger 

”För ett intensivt personligt uttryck, briljant teknisk behärskning och en betvingande scenisk närvaro.” Så löd motiveringen när marimba- och slagverksvirtuosen Johan Bridger vann Solistpriset 2004. Samma år vann han även första pris i Belgium International Marimba Duo Competition och debuterade på både prestigefulla Wigmore Hall i London och på PASIC i USA. Sedan dess har Bridger gjort ett stort antal uppskattade och kritikerrosade soloframträdanden, spelat med ett flertal svenska och utländska orkestrar och uppträtt på stora scener som Mariinsky Theatre, National Concert Hall – Taipei och Carnegie Hall.

Evelyn Glennie, Thomas Søndergård, Mats Rondin, Eva Ollikainen, Hans Pålsson, Per Tengstrand, Hugo Ticciati, Urban Agnas och Håkan Hardenberger är några av de internationellt kända artister som Bridger samarbetat med. Han har även medverkat som solist i Sveriges Radio P2 och SVT vid flera tillfällen och bjuds regelbundet in till festivaler runt om i världen.

Johan Bridger är född 1976 och studerade slagverk för bland andra Lennart Gruvstedt vid Musikhögskolan i Malmö och professor Michael Burritt vid Northwestern University i Chicago. Sina marimbastudier fördjupade han för Leigh Howard Stevens. Bridgers repertoar är exceptionellt mångsidig och sträcker sig från J.S. Bach till nyskriven och samtida konstmusik. Han har också uruppfört flera verk av ledande kompositörer som Alejandro Vinao, Pius Cheung, Marcin Blazewits, Daniel Börtz, Staffan Storm, Anna-Lena Laurin, Johan Söderholm och Tobias Broström.

I sin strävan att utforska och ständigt utveckla marimban och andra slagverk, ger Bridger inte bara konserter, utan även föreläsningar och mästarklasser i Sverige och runt om i världen. Han undervisar också regelbundet på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i Köpenhamn, Syddansk Musikkonservatorium i Odense, Musikhögskolan i Malmö och Sundsgårdens folkhögskola.

Patrick Raab är sedan 2001 soloslagverkare på Kungliga Operan i Köpenhamn. Från 2018 är Patrick alternerande solopukist i Malmö Symfoniorkester på Malmö Live. Raab har dessutom en position som pukist i Concerto Copenhagen. Han har framträtt ett flertal gånger i tv och radio och spelat in flera cd och dvd, däribland Niebelungens Ring med Kungliga Operan. Raab är en eftertraktad musiker i de skandinaviska orkestrarna, både som slagverkare och pukist.

Raab är född 1977 och efter studier på Musikhögskolan i Malmö mottogs examen 2001. Huvudlärare var Lennart Gruvstedt. Mästarkurser har genomförts för bland andra professor Michael Burritt vid Northwestern University i Chicago samt Wieland Welzel, solopukist i Berliner Philharmoniker.

 

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: